4 Eylül 1998 tarihinde Larry Page ve Sergey Brin tarafından kurulan Google, bu yıl onbeşinci yaşını kutluyor. Geçen bunca yıl boyunca şirketin şu anda olduğu gibi internet ekonomisinin odak noktası haline gelmesi şüphesiz ki bundan onbeş yıl önce sadece bir hayaldi.
İçinde bulunduğumuz bu bilgi çağında tanınmış bir çok isim var, Apple, Amazon, Facebook ya da Samsung, fakat hiç biri Google gibi bir çok alanda hizmet vermiyor. Google şu anda arama moturunun yanı sıra telefon, donanım, sosyal medya, perakende satış ve televizyon alanında da hizmet vermekte. Her ne kadar bazı alanlarda rakipleri kadar başarılı olmasa da kesinlikle hatrı sayılır bir kitleye sahipler, söz konusu Google olunca bu alanlardaki gelişmeleri de hızlı olacaktır.
Hizmet verdiği bunca alanda dünyamıza kattıklarını Webmaster Kenti olarak sizler için derledik.1) Google Glass
Bilim kurgu filmlerini aratan Google Glass'ın geliştirilmesinde, 2007 yılında Apple'ın piyasa iPhone sunmasının büyük bir rolü var. Apple firmasının 2007 yılından bu yana yapmış olduğu satışları gören Google bu alanda da yer almak için çeşitli çalışmalar başlatmıştı. Fakat her zamanki gibi Google rakiplerinden farklı olmalıydı, bu noktada Google Glass ortaya çıktı. Google Glass piyasadaki bütün akıllı telefonların aksine optik destekli takılabilen bir bilgisayar olmasıydı.
Çıkış tarihini 2014 olarak belirten Google çalışmalarına son sürat devam ediyor. Prototip üretimine geçen firma bu prototiplerin bazılarını fazlası ile meraklı kullanıcılarına dağıttığını belirtiyor. Şüphesiz ki ürünün çıkmasına aylar kala piyasada bazı prototiplerin bulunması ürüne olan ilgiyi arttırıyor.
Google seri üretime geçmeden önce hali hazırdaki bazı sorunları çözme niyetinde. Bunlardan bazılarından söz edecek olursak sanırım ilk sıraya " Garip görünüm " gelecektir. Bahsettiğimiz gibi bilim kurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz bu konsept kesinlikle ilk başlarda Google Glass takanları gören insanlar için garip gelecektir. Google bu görünümün garipliğini azaltmak adına Warby Parker adlı gözlük firması ile tasarım çalışmalarının olduğunu dile getirdi. Google Glass'ın çıkış tarihi yaklaşmadan fiziksel görünümü hakkında tahminde bulunmak ne yazık ki mümkün değil. Bunun dışında ise Google Glass'ın daha sağlam, ucuz ve geniş bir kesime hitap edebilmesi için çalışmalar sürüyor.
2) Android Marketi
Hali hazırda cep telefonu marketinde bir çok firma mevcut. Apple, Nokia gibi bazı firmalar hariç hemen hemen bütün cep telefonu üreticileri telefonlarını Android işletim sistemi ile satışı çıkarmakta. Her ne kadar cep telefonu pazarında android telefonların oranı %55 civarında da olsa Google android'den para kazanmıyor. Google android'in geliştirilmesini reklam amaçlı olduğunu belirtmiş olsa da piyasadaki bu büyük talebi iyi değerlendirerek mobil cihazlar pazarında kendine çok büyük bir yer edindi.
3) Google'ın Waze Sirketini Alması
Google Maps'e olan ilgi 2012 yılında Apple'ın çıkardığı korkunç haritalardan sonra daha da arttı. Google bu ilgiyi bir üst seviye taşımaya kararlı olacak ki İsrailli Waze firmasını 1.1 milyar dolara satın aldı. Waze firması gerçek zamanlı trafik bilgilerini ve navigasyon hizmetini kullanıcılarına sunan bir firmaydı. Apple'ın 2012 yılındaki hatasını daha da ağır ödetmeye kararlı olan Google Waze'i satın alarak Google Maps'i bir üst seviyeye taşıyarak pazardaki en iyi harita olmayı başardı.
4) Moto X
2013 yılının ağustos ayında Google Moto X adlı telefonu duyurdu. Moto X Google ve Motorola tarafından tasarlanan bir akıllı telefondu. Google'ın bu telefona dair beklentileri yüksek olacak ki Google Motorola şirketini tam 12.5 milyon dolar karşılığında satın aldı. Moto X çıktığı tarihte kullanıcılardan olumlu yorumlar alarak pazarda kendine ufak bir yer edindi.
5) Chromecast'in Tanıtımı
Google televizyon platformunda da yer edinmeye kararlı. Google TV ile başladıkları bu serüvene Nexus Q ile devam eden Google'ın son bombası Chromecast. Chromecast flash bellek boyutunda olup televizyonunuza USB porttan takılarak telefonunuzda ya da tabletinizde bulunan verileri televizyonunuza kablosuz olarak aktarımını imkan sağlayan bir cihaz. Satışa 35 dolardan sunulan Chromecast çok tutulmuş olacak ki rakibi Apple TV'yi geride bırakarak Amazon.com tarafından en çok satılan çihaz ödülünü kazandı. Süphesiz ki bunu sahip olduğu küçük ölçülere ve fiyatına borçlu.
6) Google Hissleri 1000 Doları Geçti
Geçtiğimiz ekim ayında Google hissesi ilk kez 1000 doları geçerek şirketin ne denli büyüdüğünü tüm dünyaya kanıtladı. Her ne kadar finans uzmanları yakında üç haneli rakamlara düşeceğini belirtse de bu Google için çok büyük bir başarı idi.
7) Google Play
2008 yılında Apple'ın uygulamaları satışı için çıkardığı App Store'dan bir kaç sonra Google Play duyuruldu. Geçtiğimiz yaz Apple App Store'da toplamda şu güne kadar 50 milyon indirme yapıldığını belirtti. Google Play'de de indirme rakamları hemen hemen aynıydı. Piyasaya bir kaç ay geç çıkmasına rağmen Google Play App Store'u yakalamıştı.
Uygulama geliştiricileri şu ana kadar iOS'a öncelik verirken bu yakın zamanda değişecek gibi. Uygulama geliştiricilerinin ilk önce iOS yerine Android tabanlı uygulama yapmaya başlaması android tabanlı cihazların marketini daha da büyütecekken Apple'ı zor günler bekliyor gibi ..
Comments[ 0 ]
Yorum Gönder